title
به گزارش Alamolhoda.com، آیتالله علمالهدی در نهمین جلسه تفسیر قرآن کریم در ماه مبارک رمضان سال 1400 که به تفسیر آیات سوره مبارکه ابراهیم اختصاص دارد، به تفسیر آیه پنجم سوره ابراهیم «وَلَقَدْ أَرْسَلْنَا مُوسَىٰ بِآیَاتِنَا أَنْ أَخْرِجْ قَوْمَکَ مِنَ الظُّلُمَاتِ إِلَى النُّورِ وَذَکِّرْهُمْ بِأَیَّامِ اللَّهِ ۚ إِنَّ فِی ذَٰلِکَ لَآیَاتٍ لِکُلِّ صَبَّارٍ شَکُورٍ» پرداخت و اظهار کرد: بحث تفسیری امروز، در آیه پنجم سوره ابراهیم است که محور سخن و کلام در تفسیر این سوره، دو مسئله «رسالت انبیاء در خارج کردن مردم از ظلمات به نور» و «نمایشگری، نشان دادن و تذکر به عزت خدا» است.
ایشان با بیان اینکه انبیاء باید مردم را از ظلمات به نور خارج کنند و شکست ناپذیری و پیروزی حق را به مردم نشان دهند، ادامه داد: بر حسب این تفسیر، خداوند جریان موسی را بیان میکند و میفرماید «وَلَقَدْ أَرْسَلْنَا مُوسَىٰ بِآیَاتِنَا أَنْ أَخْرِجْ قَوْمَکَ مِنَ الظُّلُمَاتِ إِلَى النُّورِ»، رسالتی که ما به موسی دادیم این بود که قوم خودت را از ظلمات به نور خارج کن، حضرت موسی در مقام این رسالت برآمد و قوم خودش را به نور دعوت کرد.
نماینده ولی فقیه در خراسان رضوی افزود: در اینجا چند تعبیر داریم «وَلَقَدْ أَرْسَلْنَا مُوسَىٰ بِآیَاتِنَا أَنْ أَخْرِجْ قَوْمَکَ مِنَ الظُّلُمَاتِ إِلَى النُّورِ» در اینجا بیان کردیم که مسؤولیت موسی (علیهالسلام)، خارج کردن قومش از ظلمات به نور است در حالی که در سوره مبارکه طاها، خداوند نسبت به موسی میفرماید «اذْهَبَا إِلَى فِرْعَوْنَ إِنَّهُ طَغَى»، به موسی مأموریت میدهد که به طرف فرعون برود و به او تذکر بدهد؛ نقطه مأموریت موسی در این آیه، رفتن به طرف فرعون است و در سوره مبارکه ابراهیم، خارج کردن قومش از ظلمات به سوی نور است.
ظلمات قوم، سلطه استکبار بر مردم بود
ایشان افزود: جمع بین این دو مطلب چطور است؟ اولأ ظلمی که قوم حضرت موسی (علیهالسلام) به آن گرفتار بودند، ظلم و ستم فرعون بود، ظلمات اصلی قوم بنی اسرائیل، سلطه و ظلم فرعون بود و استکبار فرعونی اجازه حیات و زندگی به قوم حضرت موسی را نمیداد که این امر، خود بیانگر تفسیر این دو آیه است.
آیتالله علمالهدی با بیان اینکه محور اصلی رسالت انبیاء، قومشان است اما بر حسب موقعیت، این رسالت گسترش پیدا میکند، خاطرنشان کرد: رسالت پیامبران اولوالعزم بهجز قوم خودشان، دیگر اقوام را نیز شامل میشود همانطور که گستره رسالت پیغمبر اکرم (صلیالله علیه و آله وسلم)، تمام دنیا را شامل میشود و از این رو، رسالت موسی علاوه بر قومش، تمام فرعون و فرعونیان را شامل میشد.
ایشان افزود: خداوند در این آیه میفرماید «وَلَقَدْ أَرْسَلْنَا مُوسَىٰ بِآیَاتِنَا» موسی را با آیات خودمان مبعوث کردیم تا قومش را از ظلمات به نور خارج کند؛ این «بِآیَاتِنَا» در بین مفسرین اینگونه بیان میشود که به واسطه آیات تورات، قومش را از ظلمات به نور خارج کند که این تفسیر درست نیست زیرا مقصود از «بِآیَاتِنَا»، آیات تورات نیست، رسالت موسی ابتدا در انقلاب موسی اجرا شد و وقتی او به سوی فرعون رفت، هنوز تورات نازل نشده بود.
امام جمعه مشهد مقدس اضافه کرد: نزول تورات بر موسی در میقاتی بود که حضرت موسی به کوه طور رفت که بعد از هلاکت فرعون بود در حالی که اخراج قوم موسی از ظلمات به نور و رهایی از چنگال فرعون، قبل از نزول تورات بود، در اینجا مقصود از آیات، همان معجزاتی بود که حضرت موسی (علیهالسلام) در قیام خودش علیه فرعون به واسطه آنان پیروز شد.
انبیاء، ابزار اجرایی خداوند در بین بشر
ایشان با بیان اینکه این آیات، نشانه عزت و پیروزی خدا بود، اظهار کرد: حضرت موسی (علیهالسلام) در همه عرصهها با آیات خداوند به پیروزی رسید، دشمن را شکست و همه اینها به خداوند مربوط بود، از لحظهای که موسی (علیهالسلام) با این آیات وارد عرصه شد، پیروز شد چون او به واسطه آیات خدا میخواست این کار را بکند و این قصه نشان عزتمندی خداست.
آیتالله علمالهدی با بیان اینکه حضرت موسی (علیهالسلام)، ابزار اجرایی خدا بود، خاطرنشان کرد: رویارویی موسی و هارون با فرعون کار سختی بود اما پیروز شد از این رو، دومین نقطه پیروزی موسی (علیهالسلام)، شناخت فرعون بود که با ارائه آیات خداوند به قومش توانست فرعون را از بین ببرد و نابود کند.
پیروزی انبیاء نمایشگر عزت پروردگار استایشان، ناامیدی فرعون در برابر حضرت موسی (علیهالسلام) را نشانگر عزت و پیروزی خداوند دانست و تصریح کرد: خداوند میخواهد بیان کند که وظیفه انبیاء، بیان عزت خداست، در نمایشگری عزت خودش جریان موسی را بیان میکند که عزت و پیروزی خداوند در همه عرصهها در جریان حضرت موسی (علیهالسلام) بروز کرده است تا اینکه جریان به مسابقه دادن با ساحران رسید که آنجا نیز با عنایت خداوند، عصایش تبدیل به اژدها شد.
عضو مجلس خبرگان رهبری یادآور شد: اصل پیروزی موسی (علیهالسلام) در عصایش نبود بلکه در این بود که ساحران بیان کردند «فَأُلْقِیَ السَّحَرَةُ سُجَّدًا قَالُوا آمَنَّا بِرَبِّ هَارُونَ وَمُوسَىٰ» ساحران همگی به سجده افتادند و گفتند «ما به پروردگار هارون و موسی ایمان آوردیم!»، این پیروزی موسی و پیروزی خدا و عزت خداوند بود.
ایشان افزود: غیر از تمام ابزار مادی و عوامل فیزیکی، مافوق همه اینها قدرتی هست که ساحران را متوجه خودش کرد و آن، قدرت الهی بود که حتی در برابر تهدید فرعون نیز دست از خدا برنداشتند؛ در آخرین نقطهای که بنی اسرائیل نجات پیدا کردند نیز نمایشگر قدرت و عزت خداوند بود که این جریان نشان داد جریان مستکبر هیچ وقت دست از استکبارش بر نمیدارد.
مستکبر برای سلطهاش دم از صلح میزند
آیتالله علمالهدی با تأکید بر این که مستکبر اهل مسالمت نیست، خاطرنشان کرد: موسی (علیهالسلام) درصدد این بود که با مسالمت بنیاسرائیل را از مصر خارج کند که فرعون در قبال این اتفاق ایستادگی میکرد، مستکبر و استکبار اهل مسالمت نیست و اگر جایی از مصالحه صحبت میکند میخواهد خودش را به اثبات برساند و همه تحت تأثیر او باشند؛ در حقیقت برای سلطهاش دم از مصالحه میزند.
ایشان با بیان اینکه فرعون نیز حاضر به مسالمت نشد و حضرت موسی (علیهالسلام) با قوه قهریه الهی، بنیاسرائیل را از مصر خارج کرد، گفت: آخرین لحظه پیروزی موسی (علیهالسلام)، عبور از دریا بود که در برابر نگرانی قوم بنیاسرائیل گفت «خدا با من است»؛ آن خدایی که عزت دارد و پیروز است با من است که در اینجا دریا شکافته شد، قوم بنیاسرائیل از آن رد شدند و فرعون و فرعونیان برای همیشه هلاک شدند؛ پیروزی قطعی و نهایی موسی (علیهالسلام) با عزت ذات مقدس پروردگار حاصل شد.