title
به گزارش Alamolhoda.com، آیتالله علمالهدی ظهر امروز در خطبه اول نمازجمعه این هفته، 14 خرداد ماه در حرم امام رضا (علیهالسلام)، با بیان اینکه کلام ما در خطبه اول در موضوع تقوای عملی از نظر تعامل با جوانان بود، اظهار کرد: نکته مهم در این توصیه و سفارش به تقوا، حاکمیت تقوا در زندگی در همه ابعاد است مخصوصأ در ارتباط با دیگران.
ایشان با بیان اینکه در مسئله تعامل با جوان، اعضای خانواده وظایفی دارند که لازمه تقوای عملی، عمل به آن وظایف و مسؤولیتهایی است که در تعامل جوان وجود دارد، ادامه داد: یکی از مشکلات بزرگی که جوانان در دوران جوانی و در اول سرآغاز جوانی به آن مبتلا هستند، مسئله ابهام در زندگی است.
ابهام جوان در زندگی
نماینده ولی فقیه در خراسان رضوی خاطرنشان کرد: جوان در اول جوانی در برابر میولات، گرایشها و خواستهها و نوع اندیشیدن نسبت به زندگی با یک عرصه سیاه، ظلمانی و تاریک روبرو هست، سلسله خواستههایی در درون جوان وجود دارد که با آغاز جوانی شکوفا میشود و یک سلسله اندیشهها نیز در کانون فکر جوان هست، وجود این خواستهها و میولات در دل جوان با آن افکاری که در مغز او هست، وقتی آمیخته میشود، زندگی را برای او یک رؤیای افسانهای به وجود میآورد که باید زندگی به این شکل باشد.
ایشان افزود: برای جوان این ابهام به وجود میآید که آیا این رؤیای افسانهای که در ذهن او ایجاد شده است، از نظر درآمد، اشتغال، کسب و کار، از نظر ازدواج و تشکیل خانواده و با این امکاناتی که به هیچ وجه در دسترس ندارد، تحقق این زندگی ممکن است یا نه؟ این ابهام و ظلمتی است که جوان را نگران میکند، در زندگی او موج دغدغه به وجود میآورد، طوفانی از اضطراب در مزاج یک جوان چه دختر و چه پسر ایجاد میکند.
آیتالله علمالهدی با بیان اینکه مسئله مهم در رفع این ابهام در زندگی است، تصریح کرد: یعنی یک جوان حساب میکند نیاز اولیهای که در خودش احساس میکند در برابر فوران غریزه جنسی، نیاز به ازدواج است، آیا این امکانات تواند برای او یک همسر مطلوب فراهم کند، میتواند خانه و زندگی با سر و سامانی ایجاد کند؟ نبود این امکانات در مقابل این اشتهای بالایی که نسبت به مسئله ازدواج پیدا کرده است، با او چه خواهد کرد؟ این ابهام و تاریکی در زندگی، مشکل بزرگ جوانان است که جوان را در یک دریای قیر فرو میبرد، همیشه در فکر، تأمل و خیالات و در دغدغه و اضطراب و ناراحتی به سر میبرد یعنی آن نشاط جوانی و لذت دوره اول عمر را این ابهام و تاریکی برای این جوان به کلی تلخ میکند و وجود این آقا پسر جوان یا این دختر خانم جوان به خاطر این افکار و این ابهام در کانون زندگی خانوادگی، یک عامل تولید غصه و غم، افسردگی آن پدر و مادر را نیز افسرده میکند، علاجش چیست؟
دو راه رفع ابهام در زندگی جوانان
ایشان با بیان اینکه علاج این مسئله به دست پدر و مادر است و حل این مشکل ابهام برای خانواده دو راه علاج دارد، خاطرنشان کرد: راه اول این است که مسائل را در نظر فرزندشان خیلی سبک و بیاهمیت جلوه بدهند، یعنی تفکر او که با نبود امکانات چه خواهد کرد، این مسئله را در نظر جوان پایین بیاورند، ]بگویند[ چیز مهمی نیست، اهمیتی ندارد، مشکلات برطرف میشود و آنچه تو بخواهی به نحو احسن برای تو پیاده خواهد شد، سعی کنند سطح اهمیت قضیه را از نظر او پایین بیاورند و در کنار این قضیه، مسئله سادهزیستی را نیز برای دختر و هم برای پسر از همان لحظه به او تلقین کنند؛ زندگی باید زندگی ساده باشد، زندگی باید زندگی بیپیرایه باشد.
امام جمعه مشهد مقدس با تأکید بر اینکه تجملات در زندگی لذت نمیآورد، یادآور شد: تجملات در زندگی عیش ایجاد نمیکند، لذت تو آقا پسر در کنار یک همسر جوان است، لذت تو دختر خانم در سر و سامان یک زندگی با یک زوج جوان است، اصلأ از همان اول اهمیت تجملات و تعیناتی که در ذهن جوان، رؤیای افسانهای ایجاد کرده است، بیرون بیاورند.
جوان را به سادهزیستی تشویق کنید
ایشان اضافه کرد: اینطور نیست که آدم بی خانه نتواند زندگی کند و حتمأ باید از اول زندگی، خانه شخصی داشته باشد، بدون ماشین نتواند زندگی کند، زندگی به این چیزها مربوط نیست، زندگی را باید ساده گرفت؛ برادران و خواهران، اگر از همان اول شما زندگی را برای بچههایتان ساده نکنید، هم مشکل اضطراب، او را از پا درمیآورد و هم کانون خانواده، کانون غم و اندوه خواهد شد، از اول او را به ساده زیستی تشویق کنید.آیتالله علمالهدی بر لزوم ساخت خوابگاههای متأهلی در دانشگاهها اشاره و بیان کرد: مسئلهای که یک بار هم عرض کردم خدمت آقایان مسؤولین و اخیرأ نیز خوشخبتانه در برخی دانشگاههای مشهد تصمیم گرفتند این مسئله را اجرا کنند، مسئله تأسیس خوابگاههای متأهلی برای دانشجویان هست؛ در خوابگاههای متأهلی، یک اتاق 14، 15 متری درست کنند، در یک قسمتش یک آشپزخانه و سرویس کوچک و بعد هم تخت خوابی که به دیوار زده شود نه وسط باشد، در چنین اتاقی زندگی یک زن و شوهر جوان شروع شود، از همینجا زندگی کنند، ساده زیستی برای اینها می شود یک اصل، زندگی از این نقطه که شروع شد، این زندگی غصه و دغدغه ندارد، حالا یک دانشجوی جوان که برای او دانشگاه سعی کند این مسئله را ایجاد کند، برای جوانان داخل منزل شما نیز این مسائل شدنی است.
مشکل در مسئله ازدواج، فرهنگی است نه اجرایی
ایشان افزود: یکی از طلاب جوان به من گفت صاحب همسر و دو فرزند هستم، هنوز در خانه پدرم زندگی میکنم و خانه پدرم یک آپارتمان دو خوابه است، یک اتاق مال من است و یک اتاق مال پدر و مادرم، گفت دو بچه نیز در این خانه آوردیم و داریم زندگی میکنیم؛ سطح زندگی را پایین بگیرید، مشکلی که در مسئله ازدواج جوانان داریم، مشکل فرهنگی است نه مشکل اجرایی.
عضو مجلس خبرگان رهبری با تقبیح فرهنگ تجمل و زیادهخواهی در زندگی، گفت: وقتی بنا شد یک دختر خانم جوان از همان اول یک خانه کذایی جدای از خانه پدر و مادر میخواهد، از همان اول امکانات زندگی را در حد وافر میخواهد، از همان اول پدر و مادر یک جهیزیه سنگین در اختیار او میگذارند و توقع او از یک شوهر جوان تازه به دوران رسیدهای که کسب و کار ندارد، درآمد ندارد، این زندگی را سخت میکند و تنها سختی زندگی نیست.
زندگی که از صفر رشد کند، محکم و بیدغدغه است
ایشان افزود: وقتی مدتی گذشت، میولات این دختر خانم فراهم نشد، دید خوراکی که این آقا پسر میآورد با این جهاز تناسب ندارد، لباسی که میخواهد برای او بخرد با این جهیزیه تناسب ندارد، اصلأ با زندگی پدر و مادرش نمیخواند، طبیعتأ ناسازگاری از همینجا شروع میشود و بعد میگوید «ما با هم تفاهم نداریم»، یعنی چی؟ یعنی خوراک بنده با این تخت خواب و مبلمانی که جهیزیه دادند تناسب ندارد، راست هم میگوید چون بنای زندگی کردن نیست، از همان روز اول سطح اشتهای دختر و پسر جوان را بالا بردند یا به امثال خودش در یک خانواده مرفه نگاه میکند یا میولات نفسانیاش او را در این شرایط قرار داده، اول مشکل فرهنگیمان را در مسئله ازدواج جوانان باید حل کنیم، یعنی زندگی را از صفر شروع کن.
آیتالله علمالهدی اضافه کرد: ]زندگی ساده[ یعنی یک اتاق سه در چهار که هم آشچزخانه هست، هم حمام هست، هم مهمانخانه است و هم اتاق، در یک موقعیت سادهای زندگی را از صفر شروع کن بعد برو بالا، این زندگی محکم میشود و دغدغه ندارد، غیر از این زندگی دچار اضطراب و دغدغده خواهد شد.
رها کردن جوان در ابتدای زندگی مشترک، اشتباه است
ایشان با بیان اینکه خانوادهها باید به فرزندان کمک کنند، اظهار کرد: مسئله دوم این است که به جوانانتان پشت بدهید، اینطور نباشد که یک جوان فکر کند اگر بزرگ شد، حالا ازدواج کرد دیگر از این خانواده جدا میشود، خودش باید روی پای خودش بایستد و دیگر پدر و مادر تمام شد، اشتباه بزرگی است در خانوادهها؛ بعضی خانوادهها فکر میکنند برای این که جوان روی پای خودش بایستد، باید ولش کنند، اشتباه است، ولش نکنید، پشتش را داشته باشید، چه داری و چه نداری.
نماینده ولی فقیه در خراسان رضوی افزود: اگر داری که الحمدالله امکانات داری و اگر نداری، بگو پسرم من چیزی ندارم اما با همه زور و قدرت پشت تو ایستادم، هر مشکلی پیش آمد برایت حل میکنم، یعنی از همان اول احساس اتکا و اطمینان به پدر و مادر بکند مخصوصأ پدر، بزرگترین چیزی است که جلوی دغدغه فرزند را میگیرد.
ایشان به بیان خاطرهای از نوع مواجهه و حمایت از فرزند پرداخت و گفت: پسر جوان یک برادری از دوستان ما بیمار شد، گفت از بیماری بدتر و بالاتر افسردگی این بچه است، گفتم میدانی چرا افسرده است؟ چون بیمار شده و فکر میکند خودش باید بیماریاش را حل کند، تو برو پشتش بایست، بگو پسرم مرض تو مرض من است، با همه قوا ایستادم و نمیگذارم تو در این مرض گرفتار شوی، به هر قیمتی هست، فرش زیر پایم را هم بفروشم، همه را در راه درمان و معالجه تو دهم، خیالت جمع باشد، گفت وقتی این مطلب را به پسرم گفتم، افسردگیاش خوب شد و درمان را ادامه دادیم.
به جای بالا بردن توقع، از زوج جوان حمایت کنیدآیتالله علمالهدی به اهمیت حمایت خانواده دختر از زندگی مشترک زوج جوان اشاره و تصریح کرد: عزیزان به بچهتان پشت دهید، پشت فرزندان جوانتان بایستید، از پدر و مادر یک پسر جوان مهمتر، پدر و مادر دختر هستند؛ وقتی دختران ازدواج میکند، این داماد شما جزو خانواده شماست، سرنوشت این فرزند عزیز شما به سرنوشت این آقا پسر متصل است، هردو کنار هم زندگی کنند، شما بهعنوان پدر دختر پشت سر اینها بایستید، به دخترت بگو غصه نخور، هر نقصی در زندگیات و با شوهرت بود از بین میبرم، از آنان حمایت کنید نه این که برای پسر جوانی که تازه زندگی را شروع کرده خط و نشان بکشید، نه این که سطح توقع را بالا ببرید.
ایشان با بیان اینکه در بسیاری خانوادهها که دو دختر دارند و فاصله سنی دو دختر نیز زیاد است، زندگی دختر دوم غالبأ به طلاق میانجامد، خاطرنشان کرد: علت آن این است که خواهر او با آقایی ازدواج کرده و مدتها زندگی میکنند، زندگی، خانه، ماشین و اشتغال شوهرش درست است، دختر خانم جوانی که وارد زندگی شده، از اول به زندگی خواهرش نگاه میکند، هرچه در زندگی خواهرش که دارای شوهر 35، 40 ساله است وجود دارد، در زندگی خودش با یک شوهر 22 ساله، همه آنها را میخواهد و مطالبه میکند و وقتی میبیند آن خصوصیات در زندگی نیست، زندگی را بهم میزند، ازدواج به طلاق میانجامد و تباه میشود.
عضو مجلس خبرگان رهبری اضافه کرد: اما اگه همانجا پدر و مادر به سراغ بیایند، پدر و مادر همین دختر بگویند تو که از خانه جدا شدی، از ما جدا نشدی، تو جزو خانواده هستی، این شوهر دلداده تو هست، هر نقیصهای که داشته باشد ما برطرف میکنیم؛ هم سطح توقعات و میولات دختر را پایین بیاورند و هم کمک کنند و اظهار حمایت کنند، با این کیفیت سیاهی و ابهام از سر راه جوان کنار میرود و زندگیها به بهترین شکل اداره میشود.
ایشان افزود: اینها همهاش وظایفی است که در ارتباطات با تعامل با جوانان در زندگیها مربوط به آموزههای دینی و اسلامی است، اجرای تقوای عملی در کانون خانواده نسبت به تعامل جوان در حقیقت انجام این وظایف و شرایط است که هم خانواده را مرفه میکند، هم اضطرابها را از بین میبرد و هم جوان را در عرصه زندگانی خودش موفق نگه میدارد.