title
به گزارش Alamolhoda.com، آیتالله سید احمد علمالهدی در همایشی که با عنوان «شهدای روحانی، فرماندهی و هدایتگری نظامی» در تالار همایشهای انقلاب اسلامی مجتمع آیهها برگزار شده بود، به تبیین ریشههای شکلگیری جریان روحانیت پرداخت و اظهار کرد: از روز غیبت امام زمان (عج)، جریان روحانیت با عنوان راویان حدیث شکل گرفت و در واقع، از زمانی که با غیبت حضرت، راه ارتباط مستقیم شیعیان با امام معصوم نامیسر شد، این روحانیت بود که بهعنوان رباط احادیث شناخته شد، یعنی استمرار همان نهضتی که از زمان امیرالمؤمنین (ع) آغاز شد و در آن اصحاب خاص حضرت، جهاد تبیین را در برابر توطئههای فرهنگی دشمنان و بدخواهان در دستور کار قرار دادند و راوی مطمئن احادیث، روایات و فرامین امام بودند.
ایشان افزود: اما بهتدریج، مردم مراجعات خود به ابواب امام معصوم را که از زمان امام حسن عسکری (ع) رابط مردم با امام بودند، بهگونهای گسترش دادند که رباط احادیث خلأ حضور مستقیم معصوم را در حوزه گسترش معارف و هدایت و ارشاد مردم جبران کردند و با شروع غیبت کبری، رسالت راهبردی روحانیت برای هدایت جامعه اسلامی آغاز شد. مرحوم کلینی، مرحوم شیخ مفید و مرحوم سیدرضی از جمله فقهایی بودند که در همین دوران در آسمان تشیع ظهور پیدا کردند و مسئولیت کفالت و حفاظت از تشیع را برعهده گرفتند.
تأسیس جریان روحانیت، تدبیر ائمه اطهار (ع) بود
نماینده ولی فقیه در استان خراسان رضوی تأسیس جریان روحانیت را تدبیر امام هادی و امام عسکری (ع) برای مقابله مستمر با جریان انحراف و تحریف دانست و خاطرنشان کرد: امروزه همه اتصالات و ارتباطاتی که پس از حدود دو سده با جریان امامت و ولایت برقرار شده، مرهون مجاهدتهای جریان روحانیت بوده و هر آنچه از مظاهر عظمت شیعه در میان امت اسلام محسوس و ملموس است، در واقع حاصل تلاشهای علمایی است که هرکدام در دوران خود، مسئولیت خود در استمرار نهضت گفتمانی و فرهنگی اهل بیت (ع) را بهطور دقیق و کامل اجرایی میکردند.
ایشان ادامه داد: با مطالعه تاریخ تشیع هرگز نمیتوان برههای را پیدا کرد که جریان روحانیت در ادای تکلیف خود کوتاهی کرده باشد و هر زمان که جبر زمانه ایجاب کرده، این جریان روحانیت بوده است که در برابر ارتجاع، طاغوت و گروههای انحرافی با تمام توان ایستادگی کرده و در این راه حتی علمای شیعه، جان خود را تقدیم اسلام کردهاند.
امام جمعه مشهد گفت: در تمام طول تاریخ، همواره بر اثر سایه افکندن طاغوت و جریانهای ظلم و جور، جریان روحانیت تحتفشار و هجمه قرار داشته اما به برکت استمرار مجاهدتها، در هیچ زمانی تاکنون، پهنه ترویج معارف دین به اندازه امروز گسترده نبوده و زمینه برای عمل به تکلیف تبلیغی فراهم نشده است. بر همین اساس، نباید اینطور تصور کرد که ایثارگری و فداکاری تنها محدود به گذشته بوده و اکنون که بستر مناسب برای فعالیت تبلیغی و فرهنگی فراهم شده است، دیگر نیازی به ایثار در راه تبلیغ دین خدا و کفالت جریان تشیع وجود ندارد بلکه امروزه تلاش طلاب و روحانیت باید متناسب با ارزش و اهمیت عصر حاضر، مضاعف باشد.
ایشان با اشاره به فرازی از سخنان رهبر معظم انقلاب ابراز کرد: رهبری در یکی از سخنرانی خود به این حقیقت اشاره داشتند که اهداف عالیه انقلاب اسلامی هنوز بهطور کامل محقق نشده و لذا مبارزه همچنان استمرار دارد. در این حوزه، فراهم بودن بستر مناسب برای فعالیت به معنای این است که گستره مبارزه با کفر و الحاد وسیع شده ولذا باید تلاش و مجاهدت به حدی افزایش پیدا کند که پاسخگوی نیازهای پرشمار بشر در برابر انحراف افکنیهای جریان ضددین باشد.
آیتالله علمالهدی، روحانیت را محور هجمه طاغوت و مستکبران عالم پس از آغاز غیبت امام زمان (ع) دانست و تصریح کرد: از زمان غیبت تاکنون، جنگ روحانیت با جریانهای معارض دینی در سرتاسر عالم، مظهر یک جنگ نابرابر بوده و امروزه نیز همینطور است و روحانیت همچنان با طواغیت سرکش و مستکبر عالم دست به گریبان است. تا به امروز نهتنها این جنگ استمرار پیدا کرده بلکه سرکشی و طغیان قدرتهای جهانخواران عالم حتی از گذشته نیز بیشتر شده تا حدی که هرگز نمیتوان حکومتهای طاغوت در دوران امام هادی (ع)، امام عسکری (ع) و حکومتهای جائر پس از غیبت را با طواغیت امروز و نظام سلطه مقایسه کرد.
اهلبیت (ع)، سرآمدان عمل به تکلیف بودند
عضو مجلس خبرگان رهبری با بیان اینکه رمز نقشآفرینی روحانیت در عرصه تقابل با جریان الحاد و استبداد، پایبندی به رسالت ارشادی خود است و در مقابل هجمه دشمن، به برکت خونهای پاک شهدا پیروز خواهد شد، اظهار کرد: در فرازی از زیارت جامعه کبیره خطاب به ائمه اطهار (ع) میگوییم که «وَ صِرتُم فی ذلِكَ مِنهُ إِلَی الرِّضا وَ سَلَّمتُم لَهُ الْقَضَاء وَ صَدَّقتُم مِن رُسُلِهِ مَن مَضَی» یعنی شما به سر حدّ رضا و پسند خدا رسیدید، خدا را در عبودیت و عمل به تکلیف و مسئولیت از خود راضی کردید و خود نیز به هر قضایی راضی شدید. تفسیر این فراز دعا این است که اهلبیت (ع) خودشان در دوران حیات دنیوی خود، هم با زبان و هم با رفتار مقید به عمل به تکلیف الهی و ذاتی بودند، حتی با قدرتی که از جانب حکام ظلم و جور محدود هم میشد، بازهم تسلیم قضای الهی شدند و همه زندگی خود را در مسیر انجام مسئولیت هدایت انسان و تحکیم دین خدا در عالم وقف کردند.
ایشان افزود: همایش امروز فقط برای تکریم و گرامیداشت شهدا و جانبازان جامعه روحانیت نیست بلکه باید در فلسفه برپایی این جلسه و جلسات مشابه تدبر کرد و دریافت که این مجاهدان و ایثارگران در امتداد مسیر انبیا و اولیا و برای عمل به مسئولیت خود در دفاع از دین خدا به شهادت رسیدهاند زیرا در حقیقت هم مسیری که ائمه اطهار (ع) برای ما تعیین کردهاند، همین است.
مجاهدان، محبوبترین بندگان در پیشگاه الهی
آیتالله علمالهدی ضمن تأکید بر اینکه شهادت با همه کمالات و ماهیت متعالی خود یک هدف نیست بلکه بهعنوان یک خط سیر باید در تمام طول زندگی مجاهد استمرار داشته باشد، به تبیین دلایل فضیلت ذاتی شهادت پرداخت و خاطرنشان کرد: مرحوم آیتالله کاشف الغطاء که از فقهای برجسته شیعه بودند، در کتاب شریفه کشف الغطا از نظر فقهی تحلیل میکنند که چرا جهاد در راه دین خدا، افضل اعمال است. بر مبنای استدلال نویسنده این کتاب گرانقدر، بذل نفس عالیترین مرتبه بندگی و عبودیت است و بر این اساس، یک مجاهد در هیچ عملی به اندازه دفاع از دین خدا این فرصت را پیدا نمیکند که به بذل نفس بپردازد. در واقع، هرچه یک بنده نماز مستحبی بخواند، روزه مستحبی بگیرد و خیرات و مبرات کند، بازهم به اندازه بندهای که در راه دفاع از دین خدا جان خود را کف دست میگیرد و به جبهه مقابله با کفر میشتابد، اجر و منزلت ندارد.
ایشان در انتها ابراز امیدواری کرد: بذل نفس جایگاهی است که در آن، مجاهد برای کسب رضای الهی دیگر نسبت به هیچ چیزی دلبستگی ندارد و در این حالت، همه زنجیرهایی که او را به دنیای مادی متصل میکند، گسسته میشود. از خداوند متعال میخواهیم که به عزت انبیا و اولیا، ما را در قیامت شرمنده ارواح طیبه شهدا نگرداند و توفیق مجاهدت برای زمینهسازی تعجیل در ظهور امام زمان (عج) را به همه ما عنایت کند.