title
به گزارش Alamolhoda.com، آیتالله علمالهدی ظهر امروز در خطبه دوم نمازجمعه این هفته ششم خرداد ماه در حرم امام رضا (علیهالسلام)، با اشاره به حضور مردم در مراسم عزاداری شهادت امام جعفر صادق (علیهالسلام) در میدان شهدای مشهد، اظهار کرد: از حضور پر برکت و عاشقانه شما برادران و خواهران در عزاداری و راهپیمایی امروز از میدان شهدا تا حرم مطهر که با چشم گریان عزادار برای عرض تسلیت خدمت امام هشتم (علیهالسلام)، این شعائر عاشقانه را برپا داشتید، متشکرم.
ایشان ادامه داد: اینکه برق اشک خودتان را در این مسیر به امام رضا (علیهالسلام) در مظلومیت جد غریب و بزرگوارشان امام صادق (علیهالسلام) نشان دادید، غربت امروز ایشان در بقیع را با این پیادهروی، اشک و ناله و با این سینهزدن و نوحهسرایی جبران کردید و قلب نازنین حضرت از این اقامه عزای شما خشنود شد، انشاءاالله قدمهای شما بر صراط نلرزد.
نماینده ولی فقیه در خراسان رضوی با بیان اینکه امتیاز امام صادق (علیهالسلام) و آموزههای ایشان این است که آموزههای امام صادق (علیهالسلام)، آموزش به روز و تعالیم و معارف ایشان راهنما و راهبرد ما در هر موقعیت حساسی در زندگانی اجتماعی ما هست، خاطرنشان کرد: دو جریان از امام صادق (علیهالسلام) بهعنوان یک راهبرد معیشتی امروز ما در گرفتاریها و وضعی که امروز داریم، خدمتتان عرض میکنم.
ایشان به بیان ماجرایی از توجه امام صادق (علیهالسلام) به انصاف در بازار اشاره و تصریح کرد: وجود مقدس امام صادق (علیهالسلام) در زمانی که در مدینه زندگی میکردند، گندم گران و کمیاب شد، حضرت خادمی دارند که وکیل خرج منزل ایشان است به نام «معطب»، او را طلبیدند و فرمودند «ما برای اندوخته غذایی خودمان چقدر گندم داریم؟» عرض کرد «ما به اندازهای که چند ماه زندگی کنیم گندم برای نان خانواده وجود دارد»، فرمودند «گندمها را بیرون بیاورید و در بازار بفروشید»، عرض کرد «الان که وقت این کار نیست، گندم گران شده لااقل برای رزق و روزی عائله شبانه روز شما لازم است»، فرمودند «گندمها را بفروشید و برای هر روز، نیاز ما را از بازار به هر قیمتی مردم میخرند، تهیه کنید، درست نیست ما در خانه گندم داشته باشیم و مردم دچار کمبود بشوند؛ چون گندم گران است، نان را مخلوط از گندم و جو درست کنید».
آیتالله علمالهدی به جریان دوم در سیره امام صادق (علیهالسلام) نسبت به بازار و اقتصاد اشاره و بیان کرد: زمانی حضرت از نظر گذران معیشت دچار مشکل شدند، غلامی داشتند به نام «مصادف»، آدم با استعدادی بود مخصوصأ در مسائل اقتصادی فکر اقتصادی خوبی داشت، مصادف را طلبیدند، هزار دینار به او دادند و گفتند «تو این پول را بگیر، کالایی تهیه کن، به طرف مصر برو و تجارت کن، سودی به دست بیاور که کمک زندگی ما باشد»، مصادف نیز هزار دینار را گرفت، کالایی که مال مدینه و حجاز بود را تهیه و به طرف مصر حرکت کرد.
ایشان افزود: نزدیک شهری که برای آنجا رفته بودند، یک غافله از حجاز که قبلأ آمده بودند و انبار خود را فروخته بودند، داشتند برمیگشتند، وسط راه به هم رسیدند و وضع بازار را از آنان جویا شدند، وضع بازار مصر را تشریح کردند و معلوم شد کالایی که آقای مصادف و عدهای از اهل غافله همراه دارند، مشتریاش در مصر زیاد و بازارش رایج است، اینها باهم همعهد شدند قیمت این کالا را از صد در صد اضافهتر، کمتر نفروشند، آمدند و بازار رایج مصر به دست آمد، کالا را با سود صد در صدی فروختند و هزار دینار امام صادق (علیهالسلام)، هزار دینار در فروش استفاده کرد.
خشم امام صادق (علیهالسلام) از «بی انصافی» در بازار
امام جمعه مشهد مقدس اضافه کرد: آقای مصادف دو هزار دینار را برداشت، برگشت مدینه خدمت امام صادق (علیهالسلام) و فکر میکرد با این معامله و این همه سود مورد تشویق و تقدیر امام صادق (علیهالسلام) قرار میگیرد، دو کسیه هزار دیناری را گذاشت خدمت امام صادق (علیهالسلام)، حضرت فرمودند «من هزار دینار به تو داده بودند، الان دو بدره هزار دنیاری به من تحویل میدهی»، عرض کرد یک هزار دینار پول خودتان است و یکی سود معامله، این معامله صد در صد سود داشت، حضرت فرمودند «چطور؟ میزان معمول تجارت معلوم است، چطور شد صد در صد؟» مصادف قصه را گفت، حضرت فرمودند «هذی سُحتٌ» این هزار دینار کثافت است، این نجس است، دست به این ]پول[ نمیزنم، شما نشستید باهم همپیمان شدید در بیانصافی، قرارداد بستید جنس را با صد در صد سود بفروشید؟
ایشان تصریح کرد: فرمودند «این پلیدی و نجس است، این پول نیست که تو برای من آوردی»، حضرت هزار دینار خود را برداشتند و گفتند «این را هرجا میخواهی ببری ببرد، این مورد استفاده من قرار نمیگیرد» و بعد فرمودند « مجالدهُ السُیُوفِ إهونُ مِن طَلَبِ الحَلال»، «آدم با شمشمیر در میدان بجنگد راحتتر از این است که رزق حلال برای خودش تهیه کند»؛ گفتند این رزق حرام است، با صد در صد سود همپیمان شدید جنس بفروشید؟ این بیانصافی است.
آیتالله علمالهدی با انتقاد از برخی تجار و کسبه که کالای خود را با سودهای فراوان به فروش میرسانند، گفت: برادر من، روز شهادت امام صادق است، شما هم شیعه امام صادق هستی، امام صادق میگوید «صد در صد سود بردن، بیانصافی و حرام است»، این که پولی با بیانصافی گیر بیاوری حرام است، برادر عزیز من، کاسب محترم و آقای تاجر، جنسی را که تو الان داری به مردم با نرخ اعلام شده میدهی، این جنس را با نرخ 4200 تومانی وارد کردی و الان با نرخ جدید میدهی، در مکتب امام صادق (علیهالسلام) این پول نجس است که تو میگیری.
ایجاد گرانی از هر جنایتی بالاتر است
ایشان ابراز کرد: مشکل امروز ما این است که در بازار ما و در نرخ اجناس ما آدمهایی که خودشان را به امام صادق (علیهالسلام) نسبت میدهند، ضد ایشان عمل میکنند، برخلاف امام صادق (علیهالسلام) عمل میکنند؛ دولت آمد دست به یک حرکت اصلاحی بزند، یارانهای که در جیب 4120 نفر بود را ریخت در جیب 72 میلیون آدم، کم کاری نیست، خواست این کار را انجام بدهد، نرخ جنس بالا میرود، حالا تو بیایی جنسی را که ارزان خریدی را نگهداری گران بفروشی، حتی احتکار کنی که گرانتر بشود؟ گرانی ایجاد کردن در کشور از هر جنایتی بدتر است.
عضو مجلس خبرگان رهبری به روایت دیگری از امام صادق (علیهالسلام) اشاره و اظهار کرد: زراره روایتی از امام صادق (علیهالسلام) نقل میکند که فرمودند «أَلَا أُخْبِرُكَ بِأَشَدِّ مَا فَرَضَ اللَّهُ عَلَى خَلْقِهِ؛ إِنَّ مِنْ أَشَدِّ مَا فَرَضَ اللَّهُ عَلَى خَلْقِهِ إِنْصَافَكَ النَّاسَ مِنْ نَفْسِكَ» به شما خبر بدهم شدیدترین چیزی که خدا بر آدم واجب کرده چیست؟ اول آن فرمودند « إِنْصَافَكَ النَّاسَ مِنْ نَفْسِكَ»، «انصاف بدهد»؛ تو به چند این جنس را خریدی؟ به چند میفروشی؟ این بیانصافی است، به تعبیر امام صادق (علیهالسلام) این پول نجس است، با این پول نجس میخواهی غذا بریزی در حلق این بچه معصوم بیگناه سه چهار سالهات، با این پول نجس میخواهی عزیزترین عزیزانت که شیره جانت هستند را با مال نجس تغذیه کنی؟
سه اثر گرانی بر مردم
ایشان افزود: برادران و خواهران، مسئله گرانی واقعأ بیتابکننده است، اینطور نیست فکر کنید آسان است و آسان بر مردم تمام میشود؛ وجود مقدس امام صادق در حدیث دیگری فرمودند «غَلاَءُ اَلسِّعْرِ یُسِیءُ اَلْخُلُقَ وَ یُذْهِبُ اَلْأَمَانَةَ وَ یُضْجِرُ اَلْمَرْءَ اَلْمُسْلِمَ»؛ فرمودند گرانی کالا سه اثر دارد، «بداخلاق» میکند، آدمها بد اخلاق میشوند، به هم میپرند و با هم بدخلاقی میکنند، دوم، «امانتداری» را از بین میبرد و مجبور میشوند دزدی و کلاهبرداری کنند، سوم، آدم مسلمان را ضجر میدهد.
آیتالله علمالهدی در تبیین معنای «ضجر»، افزود: ضجر عبارت است از ناراحتی و پریشانی که چند خاصیت دارد، اولأ افسردگی و دلمردگی ایجاد میکند، بیحوصلگی ایجاد میکند، رنج سخت برای انسان به بار میآورد، تمام نشاط زندگی آدم از دستش میرود و دلگیر میشود در زندگی کردن، این نتیجه گرانی است.
ایشان تأکید کرد: برادران، خواهران و عزیزان، شمایی که در این عرصه میتوانید نقش داشته باشید، بیایید در این روز از امام صادق (علیهالسلام) پیروی کنید و آموزه و توجه امام صادق (علیهالسلام) را در سیره معیشتی این جامعه به کار ببرید؛ مسئولان محترم بیایند با همه قدرت مقابل گران فروش و محتکر بایستند؛ پیغمبر فرمودند «المحتکر ملعون»، احتکارچی ملعون است، شما ملعون را به چه کسی میگویید؟ میگویید «لعن الله آل زیاد و آل مروان»، شمر، عمر سعد، آل زیاد و آل مروان را میگویید ملعون، پیامبر فرمودند محتکر مثل شمر و آل مروان است، در حدیث دیگر فرمودند «یقوم المحتکر مکتوب بین عینیه: یا کافر! تبوّاً مقعدک من النار»، فرمودند «روز قیامت احتکارچی را که میآورند، روی پیشانیاش نقش بسته یا کافر، نشیمنگاه تو پر از آتش خواهد شد».
مسئولان با گرانفروشی و احتکار مبارزه کنند
نماینده ولی فقیه در خراسان رضوی با اشاره به تشییع پیکر شهید تازه تفحص شده در حرم مطهر رضوی، متذکر شد: مردم خون بدهند، جان بدهند و عزیز بدهند، بعد از قریب به 30 سال، استخوانهای نوجوان 16 ساله را برای پدر و مادرش آوردند، این پدر و مادر بسوزند در داغ عزیزشان، تا الان سوختند و بعد از این هم بسوزند، تا الان میگفتند مفقودالاثر است، حالا باید با استخوانهای خرد شدهاش روبرو بشوند، اشک بریزند و تو آدم نابکار دزد ناپاک بیایی با احتکار خون مردم را بمکی، برای این نظام بچهشان را بدهند، بعد از بیست و چند سال استخوانهایش را تحویل بگیرند و شما برای سود خودتان خون این مردم را بمکید با احتکار؟ جنایت از این بالاتر است؟
ایشان خاطرنشان کرد: امیدواریم خداوند متعال به اقتدار مسئولان ما این برکت را عنایت کند که بتوانند با کمال قدرت جلوی این بیانصافیها را بگیرند و بتواند با این بلای خانمان برانداز احتکار و گرانفروشی مبارزه کنند.